BenedenVerdiep 1

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.


Poes, Hond en Huis: Het BenedenVerdiep 1


In eerste instantie was ik blij met de gekozen kleurstelling en de inrichting van mijn huis. Toch kwamen er steeds meer twijfels en een steeds sterker gevoel dat het anders moest of beter kon. Op de eerste plaats lichter en een meer coherent kleurgebruik. Of beter gezegd meer eenheid en minder bont. Ook moest er een stukje buitenwereld aan de voorkant zichtbaar worden. De Katten-Highway™ op zich was prima.

De tweepersoons hoogslaper met verrassingen minder, niet alleen door de grootte, maar vooral het feit dat maar één poes tegelijk gebruik maakte van het gehele oppervlak en dat vervolgens als haar territorium zag.

De tussenfase: Tijdens het met de hand opschuren van de schaaldelen kwam ik er achter dat ze mooier werden naarmate ik langer schuurde. Alleen waren er nog een paar honderd meters te gaan (+ 2 kanten). Totdat mij te binnen schoot dat ik een bandschuurmachine op zolder had liggen. Al vele jaren in mijn bezit, de herrie en stof voorkomen meestal dat ik hem gebruik. De machine is er zo van geschrokken dat hij het halverwege definitief opgaf. Uit de nieuwe machine kwamen op een gegeven moment vlammen maar die is ondanks dat ik hem al had open gemaakt kosteloos binnen een week omgeruild. Alle zijkanten heb ik vervolgens met de hand gedaan en de rest met de machine. Gelukkig is mijn ene buurvrouw doof en de andere zei het niet erg te vinden. Ondanks prof afzuiging lag al snel het hele huis van onder tot boven onder een laag stof. De tekening van het hout is fenomenaal en maakt alles meer dan goed. Het echte poetsen, inklusief talloze wasmachines, kostte mij uiteindelijk nog geen hele dag.

Zomaar beginnen wil zo nu en dan zeggen dat ik het al gebouwde weer moet demonteren. Voor mij daarnaast een sport om alles te gebruiken wat ik heb staan. De hoogslaper vond uiteindelijk een nieuwe vriendin wat ruimte gaf voor de uiteindelijke opzet.

De keuken was hoe dan ook te donker en ik wilde hem ook minder open hebben. De deurpost tussen keuken en bijkeuken moest gedraaid en naar buiten open gaan….konstant een deur in mijn keuken vormde een groot punt van irritatie.

De Katten-Highway™ liep in eerste instantie dwars over en door de gehele benedenverdieping, alle bovenlichten had ik verwijdert. Niets leuker dan dat de poezen komen kijken terwijl ik aan het douchen ben. Maar het gebrek aan scheidslijn tussen de wc en de andere kamers was niet zo handig. De eerste winter was het door het ontbreken van de bovenlichten absoluut niet warm te krijgen. Dit kwam mede door de vreemde loop van de niet geïsoleerde cv-leidingen en de tocht door de voordeur.

Net als elders in de woning zijn alle plekjes op verschillende manieren te bereiken soms binnendoor zoals bij de Kattenkast en Poezentroon en altijd via een zij- of bovenkant. Dit om bij voorbaat onderlinge spanningsvelden te vermijden. Ook om te voorkomen dat één poes een hele route blokkeert. De verspringende planken hou zoveel als mogelijk op 40-50 cm. In het begin noodzaak; inmiddels slaan ze er af en toe één over. De Katten-Highway™ heeft niet alleen meerwaarde voor de poezen maar zeker ook voor mij. Er wordt dag en nacht gelopen en gesprongen: het leeft! Alles wat ik bouw wordt direkt geïnspecteerd en in gebruik genomen. Even zo goed komen ze ook gewoon even aandacht vragen.

Dit alles heb ik in één keer aangepakt (met de tuin ben ik april / mei begonnen):

  • Keuken deurpost omgedraaid
  • Alle leidingen geïsoleerd
  • Dak geïsoleerd in de bergingen met de gouden ondervloer van het laminaat. Niet zoals het hoort; wel  gratis.
  • Vliering gemaakt van laminaat tegen de tocht in het portaal tussen overloop en zolderberging…ook  omdat alle deuren eruit zijn.(geeft een ruimtelijk gevoel)
  • Voordeur tochtstrippen
  • Bovenlicht keuken en bijkeuken semi open gemaakt
  • Verbindingen tussen bovenlichten van kamer, badkamer en de trap in de hal afgetimmerd d.m.v. een verlaagd plafond. Tegen tocht naar binnen en warmte naar boven en met behoud van doorgang voor de poezen. Het fungeert als verbinding en kruispunt. Ik ben er ingekropen en vond het heerlijk…alleen voor mij een beetje klein..

De Kattenkast is van Ikea, komt uit Oldenzaal, heeft in Den Haag als 2-deurskast gestaan, in Scherpenisse omgebouwd tot Kattenkast en tot slot aangepast in Montfort: t’is wat…. Het leuke is dat de Poezen via een opening in de bovenkant trapsgewijs naar beneden kunnen komen. Nog veel leuker is dat ze het ook daadwerkelijk gebruiken.

Ook in de winter kunnen de poezen gewoon naar buiten via een luikje in de tuindeur en in de patio boven.
Daarnaast heb ik vanaf het begin een energie boekhouding opgezet. Dit is iets waar je gemakkelijk op kunt leeglopen, niet alleen in een no-budget bestaan. (ervaringsdeskundige)


Hoewel ik weg ben van flikkervrije daglicht tl, een zee van licht, heb ik deze vervangen door led i.v.m. het verbruik. Verbijsterend hoeveel licht deze geven voor zo weinig Watt. Ook heb ik het afgelopen jaar echt alles verkocht wat overbodig is zoals mijn audio-installatie. Van dat geld heb ik een super-audiokaart en M-Audio studiomonitoren gekocht voor mijn computer.

Bevrijd van alles wat mogelijk geldelijke waarde heeft. Komende winter ga ik een blog over het no-budget bestaan schrijven. In eerste instantie afgedwongen maar al snel omgezet in een uitdaging. Minder is echt meer.
In mijn huizen zul je tevergeefs zoeken naar televisie of bank dit valt voor mij samen met hangen en/of visite; aan beide heb ik een broertje dood.

De bouwsels zijn ook hier gaandeweg ontstaan. Evenals het idee om de vloer zoveel als mogelijk vrij te houden: ruimte! Het geheel is naast speel- en rustruimte voor de poezen, gebouwd als een ode aan het hout. Er gaat een enorme rust van de vormen en kleuren uit. Iets wat sommige architekten beamen door niet alles recht en haaks te ontwerpen. Het hout is onbewerkt; op het bureau en de bovenste planken van de poezentroon na; deze heb ik behandelt met Glitsa. Het eerste om het schoon te houden, het tweede fungeert als lens om de nerven van het hout meer naar voren te laten komen.

De kosten naast Douglas schaaldelen (368,90 incl. bezorgen = 0,92 per mtr.!) :

De Kleuren:

Histor Opgewekt

Histor Ambitie

De muren van de Poezenwoonkamer: Flexa Caribean Accent Bijkeuken Histor Dille

Keuken- en Slaapkamer muur Histor Anemoon

Het paars wat zo nu en dan tevoorschijn komt: Histor Mystiek en Kracht

Advertenties