Tuin

Poes, Hond en Tuin

Thumbnail Poes: kleintjeMijn eerste idee was om na afbraak van het bestaande “schuurtje” en het plaatsen van de overdekte hoogslaper de rest op te vullen met graszoden. Aldus geschiedde en ze vonden het prachtig. Maar dat duurde niet lang. Al spelend ontdekte de poezen dat je er gewoon stukjes gras uit kon trekken en vervolgens een lig-kuil  graven of, veel erger, een natuurlijke vervanger voor de kattenbak creëren. Hoewel graszoden bijna niets kosten werd ik er op zijn zachts gezegd niet vrolijk van. Toen tijdens de winter het sloop-proces dramatische vormen aannam, besloot ik het roer om te gooien….planten!
En de eerder verwijderde koppelstones weer gebruiken.

Bamboe, druif, goiibes, kiwi, rode bes, braam, appelboom, hazelnoot, glansmisspel, veel kattenkruid (Nepeta faassenii), trilgras en valeriaan.

Zorgvuldig uitgezocht omdat er een enorme lijst met voor de kat giftige planten is. Erg naïef van mij om daar een laag, tijdelijk gaashekje omheen te zetten. De aantrekkingskracht was te groot voor ze; ik bereikte al snel het kookpunt. Het is niet zozeer het opeten van de planten maar vooral het graven. Ik had in een eerder stadium gezien dat ik voor hun net zo goed een zandtuin kan bedenken met kuilen en heuveltjes….net konijnen….nieuw voor mij. Maar goed ook ik hoop uiteindelijk vruchten van de tuin te kunnen plukken (letterlijk). Daarnaast wil ik hier en daar nog wat groente zetten. Een eerste proef met tomaten en courgette was erg geslaagd. Omdat ik geen leidingwater voor sproeien wil gebruiken staat er een regenton. Dit is alleen veel te weinig in de zomer. Vraagt toch enige verdieping hoe dit op te lossen; denk ik.


Zo kwam ik uiteindelijk bij de Douglas schaaldelen en 1.20m tuingaas terecht. Anders had ik het geheel van boompalen gebouwd.

Voor de tuin heb ik alle bast laten zitten en het geheel licht met de hand opgeschuurd. Dat geeft meer grip en een natuurlijke uitstraling. Pas toen de, nog steeds, enorme hoeveelheid overgebleven planken naar schimmel gingen ruiken en mijn laminaatvloer bol ging staan, heb ik van de rest de bast verwijdert. Een enorme klus. Alles wat ik bouw is geschroefd. Dit stamt nog uit de tijd dat ik vaak s’nachts bezig was en ik heb niets met timmeren.

De opzet was hekken van 1.20m…maar ze klimmen gewoon in het tuingaas…kortom het wedstrijd element was geboren….en natuurlijk kan er maar 1 winnaar zijn!

Om het geheel voor hun avontuurlijk te houden kunnen ze overal omhoog en omlaag klimmen en zowel onder als bovenlangs en zelfs er dwars doorheen. (de hoogte van het laatste was niet afschrikwekkend genoeg dus ook deze is met gaas omhuld. Ook voor hun is het gras aan de overkant altijd groener. Al gauw bleek het ene over-de-schutting-kijk-punt te weinig; daar kunnen ze geen ruzie meer over krijgen.

Bijna alles is opgedeeld want, maakt niet uit hoe groot, in gebruik is in gebruik. Overal zijn er alternatieve routes ter voorkoming van spanningsvelden.
Kattengras plant ik nu in een aparte bak en komende zomer (2013) is het kattenkruid via een tunnel bereikbaar voor de poezen.

Het compostvat mocht gratis ophalen in  Sint Odiliënberg. Groter dan verwacht, beetje lastig op de fiets…

Omdat ze het liefst voor hun behoefte graven in het zand, heb ik in de hoogslaper een enorme kattenbak gebouwd die ik evenals de rest continue schoon houd en regelmatig voorzie van nieuw rivierzand. Even terzijde: binnen gebruik ik paardenstalkorrels voor de kattenbakken. Ruikt heerlijk en is goedkoop in gebruik.  Puur natuur; het kan zo in de gft-bak

 

Advertenties